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ARMING OF SERVICEWOMEN —

In the Statement on Defence Estimates 1980727
(Cmnd 7826-1, para 626=8) the Defence Secretary .
said that the Government was considering whether
the traditional attitude to carriage of arms by
members of the Women's Services should be revised.
Mr Pym has asked me to let you know that he plans
to make an announcement on this next Monday in
answer to a written Parliamentary Question, I
attach a copy of the Question and the proposed
Answer,

I am copying this letter to Richard Prescott
(Paymaster General's Office), Murdo MacLean (Chief
Whip's Office) and to David Wright (Cabinet Office).
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for Defence what representation

he has received aboutr the propossal
that servicewomen should be allowad
to bear arms, and if he will make
a statement.

(Mr Francis Pym)

In the Statement on the Defence Estimates (Cmd 7826) I

announced that we were reccnsidering our traditional attitude to

he carriage of arms by servicewomen for defensive

there was extensive press coverage at the time

invicetion in the service debates for views to

in this subject has been very slight. I judge that there is a readins:

to accept limited change and I have therefore decided that members

of the Womens Services can be trained in the use of arws. At first
training will be given only to limited numbers. This will be
voluntary in the WRAF and compulsory in the WRAC though exempiions
will be made for those currertly serving who have genuine objections
carrying arms. The nwiber of WRAC involved will depend upon stud

into future warpower requiremecnts. WRAC persommel will carry arms for
self defence purposes only. The majority of the WRAF will eventually
receive training; in addition to being armed for self-derence purposcs

they will also be armed for station defence duties,

There is no requirement at present for the WRNS to carry arms;

and there is no question of members of any of the Women's services

serving in a combat rele.
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