PRIME MINISTER

Dr. Vaughan has now concluded his
review of departmental (1974) guidance
to Health Authorities in respect of

contraception for the under-16s.

He proposes to state his conclusions

in a Written Answer on Tuesday, 6 May.
m—

In essence, he intends to strengthen
the wording of the guidance to place still
greater emphasis on the desirability of
involving the patient's parents, but to
stop short of making this a requirement

if a doctor's professional judgement is

against it in a particular case.
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ALEXANDER FLEMING HOUSE
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TELEPHONE 01-407 5522 EXT

From the Minister for Health

M A Pattison Esq
10 Downing Street
London SW1

HE:L‘L l /
CONTRACEPTION FOR THE UNDER SIXTEENS

The Prime Minister hag received correspondence on
this subject, which has recently been the subject
of public interest and controversy. She may wish
to know that, with the agreement of the Secretary
of State, Dr Vaughan is now ready to make a
statement on the conclusions of our Ministers?!
review of the Department's 1974 guidance to
Health Authorities.

An answer to a Written Question is to be used as
the vehicle for the statement. Mr Michael Colvin
has put down a question which Dr Vaughan intends
to answer next Tuesday 6 May. A Press Notice will
be issued.

I attach a copy of the proposed statement.

&va Cuer

J B KNI
Private Secretar
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CONTRACEPTION FOR THE UNDER SIXTEENS
[QUESTION (Mr Michael Colvin)

To ask the Secretary of State for Social Services, if, in the light of his review
of the question of the provision of contraceptives to school-children without

parental knowledge or consent, he is yet able to make a statement.]

PROPOSED ANSWER

1. 32 have reviewed that part of DHSS Circular HSC(IS)32 issued in May 1974 on
Family Planning Services which gives guidance to Health Authorities in relation

to the young. Attached %o the Circular was a lMemorandum of Guidance, p%ragraphs 40
to 45 of which dealt with this question. There have been suggestions that
paragraphs 40 and 41 may have encouraged doctors and others to believe that they
might in all cases advise about contraception and prescribe for girls under the

age of consent without the involvement of their parents or those legally

responsible for them.

2. My review has led me to conclude that although these paragraphs provided a
factual statement of the position in law and of professional practice, they
could with advantage have placed greater emphasis on the moral and social

pefspective in which this question should be considered.

3. The guidance stated (paragraph 41) that "it would always be prudent to seck

7]

the patient's consent to tell the parents". I do not consider that this give
sufficient emphasis to the vital importance of parental responsibility. I would
therefore very much hope that in any case where a doctor or other professional
worker is approached by a person under the age of 16 for advice in these matters,
the doctor or other adviser would always seek to persuade the child To involve

the parent or guwardian at the earliest stage of comsultvation; and would proceed
from the assumption that it would be most unusual to provide advice to individuals
about contraception without the consent of the parent, or guardian (or other person

in loco parentis).
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4. It is, however, widely accepted that consultations between doctors and patients
are confidential and I accept the importance doctors attach to this principle. It
is a principle which applles also to other professions concerned. If it were
abandoned in relation to under age patients, a situation would quickly develop
where many young people would decide not to seek professional advice at all.

They could then be exposed to the immediate risks of pregnancy and of sexually
transmitted disease, as well as of other long-term phy81cal, psychological and
emotional consequences. In these circumstances, the aim of supporting stable

family life would in no way have been furthered.

5. I accept therefore - in all the circumstances ~ that provision muzt be
made for the occasional possibility of counselllng, and if necessary
cantraceptlon, being provided to young people without the knowledge of their
parents or guardians. This must be a matter for clinical judgment. I am
here thinking particularly of young people whose parents may be unconcerned
entirely unresponsive, or grossly disturbed. Some of these young people are
away from their parents and in official care. I am mindful also that in any
such case the nature of any counselling and the decision whether or not to
provide contraception must be a matter for the doctor or other professional

worker concerned.

6. I propose to consult the appropriate professional bodies on the basis of this

statement, with a view to amending the relevant paragraphs of the lMemorandumn.
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