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Abolition of GLC and the Metropolitan County Council

I have read with interest your memorandum MISC 95(83)1 on the
abolition of the GLC and the MCCs. This letter is concerned only
with the point mentioned in paragraph 13 of your memorandum: the
extent to which Council Directive 77/187/EEC - the acquired rights
Directive - would apply to transfers of employees consequent upon
the dissolution of the GLC and MCCs. This is a question which, as
1 have seen from subsequent correspondence, has also troubled other

Ministers.

The paper by officials of your Department which accompanied
your memorandum came to the conclusion (paragraph 4.3) that the
Directive might have to apply wherever "the transfer of any
identifiable group of employees within its own specific
responsibility and a separate internal organisation™ was involved.
This conclusion was said to be based on an opinion of the Law
Officers. The conclusion in fact reached by the Attorney General,
the Lord Advocate and Professor Jacobs in paragraph 16 of their
opinion was that "HMG should treat the transfer of any identifiable
group of employees with its own specific responsibility and a
separable internal organisation as the transfer of an undertaking".
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While not much may turn on these small differences of
wording, I question whether reliance should be placed on an
opinion which, as is admitted in your officials' paper, was
given in a wholly different context. The Law Officers were
considering, first, whether the Directive could as a matter
of principle apply to Crown servants who do not have contracts
of employment, and secondly, assuming an affirmative answer
to the first question, whether the Directive would apply to
Crown servants transferred to the private sector following
legislation privatising nationalised undertakings. They
concluded (paragraph 9) that the European Court was likely
to find that the Directive does apply to Crown servants, and
furthermore (paragraph 14) that any undertaking which is to be
transferred from the public to the private sector is ex hypothesi
an activity of an economic character and thus falls within the
scope of the Directive. I see no reason to disagree with either

of these conclusions.

But the question you are facing is, I think, a very

different one. What has to be decided is whether local

government employees, even though they may fall into a readily

identifiable group such as the police, the fire service or the
education service, are covered by the Directive. The legal

basis of the Directive is Article 100 of the EEC Treaty, which
allows the Council to issue Directives for the approximation of
such laws as "directly affect the establishment or functioning

of the Common Market". While no one could seriously argue that
the reorganisation of local government in this country affects
the establishment or functioning of the Common Market, whether
directly or indirectly, I am prepared to concede that an argument
based on vires would be unlikely to find favour with the European

Court.
{

I think however that we are on stronger ground if we look at
the text of the Directive itself. Article 1(1) provides that it
applies "to the transfer of an undertaking, business or part of a
business to another employer as a result of a legal transfer or

merger", The term "undertaking" is not defined in the Directive,
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in our implementing Regulations - the Transfer of Undertakings
(Protection of Employment) Regulations 1981 - "undertaking" is
defined as including any trade or business, but as not including
any undertaking or part of an undertaking which is not in the
nature of a commercial venture. To the best of my knowledge the
Commission have not taken exception to this definition, and
indeed it seems to accord with the sense in which the word
"undertaking"” is used in Articles 85 - 94 of the EEC Treaty, and
also with the Commission decision quoted in paragraph 9 of the
Law Officers' opinion, where it is stated:

"The United Kingdom Post Office and British Telecommunications

are public corporations and economic entities carrying on

activities of an economic nature. As such.they are undertakings

within the meaning of Article 86 of the EEC Treaty".

For all these reasons I think that,. to put it at its lowest,
there 1s considerable doubt whether the Directive will apply to the
transfers of local government employees which you envisage. If the
Directive were indeed applied it would add considerably to the
expense of such transfers, and it seems to me therefore unwise to
start with the assumption, based on an opinion given in a different
context, that the Directive does apply. I suggest that, if you
have not already done so, you should refer this question to the
Law Officers for them to consider th{{%oint which is in issue.

I am sending copies of this letter to the other members of

MISC 95, to the Attorney General and to the Lord Advocate.

JVS
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Telephone 01-273 4400

he Minister for the Arts

The Rt Hon The Lord Mackay of Clashfern QC
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ABOLITION OF THE GREATER LONDON COUNCIL AND THE METROPOLITAN COUNTY
COUNCILS: ACQUIRED RIGHTS DIRECTIVE
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Thank you for your letter of J2 August, and for your helpful explication
of where we stand in relation to the Acquired Rights Directive.

I have noted that the position of the Royal Festival Hall might
require further consideration should we decide to deal with it
in a way that would turn it beyond doubt into an "economic activity".

I do not think we need pursue this specifically at this stage,
but presumably if the problem needs to be dealt with in the case
of the municipal airports, then the conclusions would apply to
any other similarly affected local authority staff. Should we
decide to deal with any of the arts institutions in a way which
seems to bring the Directive into play we shall of course seek
legal advice in good time.

I am copying this letter to recipients of yours.

LORD GOWRIE

CONFIDENTIAL




