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COMMUNITY CHARGE

Thank you for your letter of Il May which was discussed at the Solicitor
General's meeting this morning. | reported on the outcome to John Catlin, but
you may wish to have a record in writing.

Your first question is in two parts. As to the first, the Solicitor agrees with
you that there is no logical reason to claim that S5A's are any more accurate
than the old GRE's. This being so, it is necessary to retain a margin of error
similar to that which operated under the old system. The 12.5% margin allows
the Secretary of State to be reasonably sure that expenditure which exceeds
that margin is "excessive" for the purposes of making an order under the 1988
Act. As for the second part of the question, the Solicitor agrees that a more
generous settlement does not have a direct bearing on the accuracy of SSA's and
that it would not of itself overcome objections that a particular SSA was an
inaccurate reflection of a particular authority's need to spend. Accordingly. a
more generous settlement would not justify, by itself, a narrower margin than
the 12.5% figure. UL et o nton Lnivtess amd ek & 12L%.

As for question (la), the Solicitor agrees that the section 1G0(1)(b) criterion could
be used in 1991/92 as bv then there will have heen a comparable preceding
financial year under the new system which it would be reasonable to take into
account for the purpose of using the excessive spending powers. As for question
(Ib), the figure of £75 was adopted as being equivalent to the maxirmum

contribution per head to the safety net and was soO adopted as a measure of the
practical effect on a charge-payer. There was. howecver. no real connection of
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principle between the two. It followed that the £75 figure should be used in
future years, uprated as necessary for inflation, so as to ensure coptinuityv.. [t
was important to note that, assuming success in the current judicial review
proceedings, the figure of £75 will have survived challenge as.a criterion and to
depart from it subsequently would place the Secretary of State in difficulty.

The Solicitor agrees in relation to question (2) that an authority could not
reasonably be expected to calculate in advance its likely grant from the public
expenditure White Paper, or to have made its spending plans accordingly.

As far as question (3) is concerned, the Solicitor agrees that a court would be
most reluctant to investigate the adequacy of an authority's resources to meet
its statutory duties and would be even less likely to do so against the rejection
by referendum of its plans to spend in excess of its limits.

Finally, the Solicitor does not believe that there is any way, not invoi!;ibg‘f
primary legislation, of safeguarding a designation principle set at less tharithe. '
12.5% excess over an authority's SSA. :

MICHAEL CARPENTER
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We have been asked by the Chancellor of the Exchequer to put to
the Solicitor General some questions which have arisen in the
context of the discussions on the future of the Community Charge.
The first two questions are put in the context of the present

capping regime. They are as follows:

1) 1Is 12%% above an authority's SSA the lowest we can safely go
in determining: principles for designation for charge limitation?
Does this judgment depend upon the level of SSAs so that the more

generous the settlement the closer to SSAs it is reasonable to

go?
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We discussed this question before the designation criteria for
1990/91 were decided. I explained that 10% above or below GRE
was the Department's assessment of the margin of error in GREs
under the old system. The extra 2%% was an extra safety margin
in cases where a particular SSA could be alleged to be

particularly inaccurate.

Since we do not claim that 1990/91 SSAs are any more accurate
than the old GREs it seemed prudent to retain the 12%% margin for
charge limitation this year. It may be possible to argue that

SSAs for subsequent years will become more accurate once certain

anomalies have been removed although, given the nature of the

SSA, there will inevitably be cases where individual authorities'
need to spend may not be accurately reflected in certain spending

" assessments.

However, there is no particular legal significance about 12%%.
The chosen percentages were originally linked to the system of
targets and penalties introduced by the Local Government Finance
Act 1982. It was considered necessary for policy reasons 1o
ensure that all local authorities designated for rate capping
were budgeting to keep their total expenditure below the
threshold (ie. the point at which grant was abated more sharply).
This threshold was fixed at 10% of the national average GRE per
head but, because it was only an average, the additional 2%% was
necessary to secure that the policy objective was achieved in
relation to individual authorities. Depending on the terms of
the court's judgment in the capping case, therefore, there may be

room for some movement from 12%% in future years.

It does not appear to us that a more generous settlement would
have a direct bearing on the accuracy of SSAs and their function
as a means of, distributing grant. The SSA for an authority for
any year is broadly intended to represent the amount of revenue
expenditure which it would be appropriate for the authority to

incur in that year to provide a standard level of service
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consistent with the SeCré%&§§ybf State's view of the amount of
revenue expenditure which it would be appropriate for all local
authorities to incur. This global figure is known as net Total
Standard Spending (TSS) and is equal to the sum of all SSAs. 1In
practice, however, the SSAs are derived from TSS which is divided
into control totals for each of seven service blocks' (Education,
Personal Social Services, Police, Fire and Civil Defence etc)
listed in Annex B to the distribution report (copy enclosed). A
generous TSS would imply either that it would be appropriate for
authorities as a whole to incur higher revenue expenditure to
provide a standard level of service for a year, Or that the
'standard' level of service was to be higher than in the previous
year. It would no doubt be welcomed by local‘authorities as a
more realistic assessment of their need to spend. But it would
not of itself overcome objections that a particular SSA was an

inaccurate reflection of a particular authority's need to spend.

(la) We chose not to use the section lOO(l)(b; (excessive
increase) criterion in 1990/91 for practical reasons. Does the
Solicitor General agree that this consideration would not apply
in future years when a year on year comparison can more easily be

made?

(1b) Similarly the "£75" element of the designation principles
seemed an appropriate figure for 1990/91 given the effect of the
safety net. Does the Solicitor General consider that the figure

could be lower in future years when authorities will not be

contributing to the safety net?

(2) Does the fact that in the public expenditure White Paper
(published in January) local authorities are given details of the
government's plans for local authority expenditure for the year
ahead, and will thus be able to formulate their plans well in
advance of that year, affect the reasonableness of any limits
based on those . assumptions which may be placed on individual

authorities' expenditure?
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We doubt whether much could be made of this in supporting the
reasonableness of any limits set for individual authorities. The
plans are for local authorities as a whole and cannot be applied
with accuracy to individual authorities. They are also subject to
change depending on the general economic situation prevailing in
the year in question. We therefore doubt whether an authority
could be expected to calculate in advance its likely grant, and
forecast that a particular limit based on those projections would
be likely to be applied to that authority for the year, and to
have made its plans accordingly.

(3) If an authority's plans to spend in excess of its limits are
rejected in a referendum, could the authority obtain relief from
a court based on the assertion that it was unable to perform its

statutory duties?

-~

So far as the Department is aware rate limitation has only once

been raised as a possible defence. to an action for a breach of
statutory duty. In a case concerning the London Borough of
Hackney the court held that although rate limitation doubtless
caused difficulties for the authority it was no defence to a
clear breach of a specific duty imposed by statute. We consider
that a court would be extremely reluctant to investigate the
adequacy of an authority's resources to meet its statutory duties
except possibly where the clearest case could be made out. Nor
do we think that a court would have jurisdiction to grant a bare
declaration that the authority was unable to fulfil its duties.

Of course, the authority may be driven to explore avenues of
challenge, for example as to its SSA, although a fair amount of
protection is afforded by the inclusion of SSA's in reports

subject to the approval of the Commons.
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4) The Chancellor ‘would "also be Jrateful-Yeor  dny- suggestion
(short of a specific provision in primary legislation) which the
Solicitor General may have for safeguarding @ designation

principle set at less than the 12%% excess over an authority's

SSA.

I should add that some of the issues raised in this letter will
be before the court in the charge capping case to be heard next
month. The choice of the 12%% excess over SSA as a principle for
designation, is a central feature of the case; and some
authorities are also gquestioning the legality of interfering with
school budgets under the LMS scheme. In our defence we would
propose to deploy any argument open to us including, subject to
counsel's advice, the reason for adopting the 12%% criterion.

S’]c\

D J SERJEANT




